Vegán Chilis bab (hús nélkül)

800 440 Chilion

Vegán Chilis bab (hús nélkül)

Hozzávalók:

  • 50 dkg száraz fejtett vörös bab
  • 20 dkg mirelit (nyáron friss) morzsolt kukorica
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • egy kis olaj vagy nem vegánoknak szalonnazsír
  • 1 kg friss lédús érett paradicsom vagy 3-4 dl házi sűrített paradicsomlé vagy házi kechup (cukormentes!)
  • 2 nagyobb babérlevél
  • 1-1 csapott mokkáskanál oregano, bazsalikom, kakukkfű, csombor, majoránna, római kömény,
  • 1 ágacska rozmaring
  • 1 leheletnyi fahéj
  • Chilion Habanero porvagy apróra vágott Chilion Habanero chili és őrölt bors ízlés szerint – ki mennyire szereti csípősen.
  • csipetnyi himalája só (ez lehet jódozott só is)

 

Elkészítése:

1.    A babot előző este beáztatom tisztított vízbe.

2.    Másnap leöntöm az áztató vizet, és újabb adag tisztított vízbe felteszem főni 2 babérlevéllel és egy teáskanál egész vegyesborssal. Addig párolom, míg puha nem lesz, és a víz épp hogy csak ellepi, amit főzés közben folyamatosan ellenőriznünk kell, és ha elfő, akkor apránként pótoljuk.

3.    A kukoricát külön edényben puhára párolom egy kis olajon és vizen.

4.    Egy fedeles magasfalú serpenyőben egy kevés olajon (nem vegánok szallona zsíron) megdinsztelem üvegesre az apróra vágott hagymát egy kis vízzel

5.    Majd megszórom ízlés szerint (én nem szoktam sajnálni a mokkáskanálnyi mennyiségeket) a fűszerekkel, belenyomom fokhagyma nyomón a fokhagymákat, majd hozzáadom a friss paradicsomokat vagy a házi sűrített paradicsomot vagy házi fűszeres paradicsomot (házi kechup). Ha friss a paradicsom, akkor besűrítem, ha nem, akkor egyszer összerottyantom lefedőzve, majd hozzáöntöm a babot vizével és a kukoricát vize nélkül.

6.    Lefedőzöm és készre főzöm (ez már csak 5-10 perc, hogy összeérjenek az ízek)

7.    A Chilion Habanero port csak késheggyel adagoljuk és többször használjunk kevesebbet, nehogy véletlenül túl csípős legyen… (habár ez nálunk elképzelhetetlen! 🙂 )