A legtöbben mára már tisztában vannak a túlzásba vitt cukorfogyasztás negatív hatásaivall, mégsem tudják elképzelni az életet édes ízek nélkül. Cikkünkben bemutatjuk, milyen egészségesebb alternatívák állnak rendelkezésre, ha édesíteni szeretnénk az ételeket.
Miért érdemes leszokni a cukorról?
A cukor egy olyan szénhidrát, amelynek sajnos sok kedvezőtlen élettani hatása van, legyen szó akár az elhízásról, a vércukorszint megemeléséről, diabéteszről vagy a fogszuvasodásról. A fenti problémák kialakulásának elkerülése érdekében tehát érdemes lehet amennyire csak lehet mellőzni a cukorfogyasztást, illetve azokat a termékeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak.
A Patikamra kínálatában cukrok, édesítőszerek széles választéka elérhető, így azok az édesszájúak, akik nem tudnak lemondani erről a ízről, ma már könnyedén találhatnak egészségesebb alternatívát. A rengeteg cukorhelyettesítő lehetőség között azonban könnyű lehet elveszteni, ráadásul sok termék kifejezetten csak egy-egy célra alkalmas, legyen szó akár például sütemények ízesítéséről.
Maradjunk a természetes verzióknál
A cukor helyettesítésére szolgáló termékeknek két csoportja van: a természetes, illetve a mesterséges édesítők. A szukralóz, az aszpartám és a ciklamát például mind mesterségesen létrehozott anyagok, amelyek alkalmazását igaz, hogy jóváhagyták a szakértők, sokan vitatják biztonságosságukat.
Ha biztosra szeretnénk menni, jobb döntés lehet olyan természetes opciókért nyúlni, mint például a sztívia, a xilit vagy az agavé, méz és eritrit. Az, hogy melyiket alkalmazzuk, már egyéni preferencia kérdése, hiszen mindenkinél más, hogy milyen állagú és ízvilágú terméket szeretne használni. Fontos, hogy ha az egyik esetleg nem válik be, ne adjuk fel, nyugodtan kísérletezzünk tovább, hiszen eltérő lehet a viselkedésük.
A sztívia például rendelkezik egy jellegzetes ízzel, ami nem mindenkinek szimpatikus, viszont glikémiás indexe miatt kedvező lehet a cukorbetegeknek, ami például nem igaz az agavé szirupra. Mielőtt tehát meghoznánk a döntésünket, érdemes lehet utánaolvasni, hogy melyik változatnak milyen hatásai vannak.
Kalóriatartalom
Kezdő diétázók hajlamosak elfeledkezni arról, hogy az alternatív édesítőknek is lehet kalóriatartalma, ráadásul nem is kevés! Az agavé kalóriatartalma például egy az egyben megegyezik a hagyományos cukoréval, bár igaz, hogy édesebb íze miatt kevesebb is elég lehet belőle ahhoz, hogy hozza a kívánt ízeket.
Ha alacsony kalóriatartalmú, természetes terméket keresünk, jó választás lehet az allulóz is, ami 0-0,2 Kcal-t tartalmaz grammonként. További előnye, hogy állagra és viselkedésre is hasonló a cukorhoz, így süteményekhez is remekül lehet használni. Ezenfelül cukorbetegek, illetve a fogszuvasodás ellen küzdők számára is alkalmas lehet.
A túlzásba vitt cukorfogyasztásnak előbb-utóbb negatív hatásai lesznek az egészségünkre, így érdemes minimalizálni a bevitelét, illetve törekedni a helyettesítésére.